Wednesday, February 19, 2014

RESEPI: Popia Nestum Horlicks





Assalamualaikum^^


Hamboi. hamboi..kemain makin beranak pulak resepi kat blog ni. tapi, kalau resepi creme brulee, grilled fish with banana leaves, BBQ chicken ranch pizza, nasi arab ke memang tak la ye.. kau tunggu laaaa sampai 7-eleven tutup.. memang tak kan ada. haahahahaha

selalu kuih ni dia punya meriah time hari raya.. orang baru nak datang ke rumah beraya, kuih ni dah habis dulu dek dikerjakan rakus oleh penghuni rumah..har, kan meriah tuuu.. ekekekke..aku pun sesaja buat sebab bahan semua dah ada.just beli kulit popia tu je...boleh la buat makan-makan time tengok tv. ye dak? :)


Bahan-bahan:

  • Kulit popia size besar (50 keping)
  • 3 sudu tepung gandum
  • sedikit air 
  • 2 setengah cawan Nestum
  • 5 sudu gula castor/halus (letak lebih kalau nak manis)
  • 1 sachet horlicks 3 in 1


1. bancuh tepung gandum dengan sedikit air..ia berfungsi sebagai gam, makesure tepung tu pekat ye




 
2. Leraikan kulit popia
3. Gulungkan kulit popiah (boleh guna chopstick/lidi)
4. Gamkan dihujungnya dengan bancuhan tepung yang pekat tadi

 TIPS:
- kulit popia cepat mengering, so..jauhkan daripada angin kipas
- untuk memudahkan proses menggulung, pastikan kulit popia tu lembut
- jangan gulung terlalu padat/ kecil..asal ada lubang ok ye



5. selepas menggulung kulit popia, gunting secara serong macam gambar di atas

TIPS: 
kulit popia ni memang cepat kering..aku nasihatkan lepas gulung terus gunting..tak ada la sakit tangan tu..
buat laa 10, 10.. maksudnya, lepas siap 10 helai kulit digulung, terus gunting...
gunting secara serong ye..baru ade lubang2 tu

dah siap bab gulung & gunting..

6. GORENG kulit popia tu ke dalam kuali dengan minyak yang betul-betul panas
baru rangup gituuuuuu

7. Toskan 


 8. Blend kesemua bahan diatas; nestum, gula, horlicks...
ikut sukatan k. jangan aku kata semua..habis kesemua bungkus gi blend..

 9. taburkan keatas kulit popia yang dah ditoskan minyak tadi
10. sebati dan ratakan
maka, dapatlah serbuk-serbuk ni masuk ke dalam lubang dan itulah fungsi aku suruh gunting secara serong dan jangan gulung padat.

***hasil 50 keping dapat banyak dalam gambar tu je...





 
selamat mencuba yaaa..ini pun percubaan pertama saya
kah kah kah kah (kantoi !)

 happy munching :)

14 comments:

Siti Hajar said...

Banyaknye resipi yang 1st time tengok kat sini! Simple. Yet nice. Tapi kan. Horlicks takde kat russia. Kulit popia mana nak cari entah. Kempunan je la tengok dlm ur blog ni. Huhu

S.N.R said...

wow. pandai dah dia, good good. nak taster pleaseeee :P

Unknown said...

wah nampak sedap...klo hari raya mesti buat yg mcm ni..mudah..bahan2 dia pun x byk

Unknown said...

Hye, saya suka baca blog awak, baru2 ni saya baru blog harap awk boleh singgah dan follow blog saya. awksweetgitu.blogspot.com :)

msredcheesecake said...

akk tempah je ritu ngan kawan adik...padalahal org kata senang je nak buat, dasar pemalas...kkee.. tapi sedap sgt melayannya

mselim3 said...

Assalammualaikum..

dahulu mselim3 pernah makan popia nestum nie.. memang sedap lah.. best sangat2..

mselim3

shamyheart said...

wah, sedapnya..
Sha yg tengok gambar saja dah pecah liur. hehe~

Teringin nak buat. Terima kasih berkongsi. =)
thumb up.

Tie HT said...

wahh mebeles ni popia nestum:)

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

aaaa...arrrrr...sedap ni ....

Princesa3290 said...

salam... Hi!♡ Blogwalking here :)

Btw, i wanna try thie recipe lah! ;)

Eiyda said...

wow..bestnya..dah lama xbuat..

Ain Naim said...

Wah...nampak sedap dan senang je rupanya nak buat..nak try buat sendiri la jgk..tq utk resipi ni..

shamyheart said...

Lama xlawat yana.
Resipi yang sha suka sebab mudah je kan?

Unknown said...

Saya dah try resepi u.. mmg sedap. Cuma saya add extra horlicks biasa.. lain semuaaa .. mmg best.
Tumpang share resepi diblog saya ye. www.rasatenang.com