Thursday, January 30, 2014

RESEPI : Kit Kat Chocolate Swirl Cheesecake tanpa bakar!




Assalamualaikum^^



amboi. bercinta betul dengan cheesecake dia... seperti mukaddimah sebelum-sebelum ni.. aku heboh nauu dengan resepi yang sebegini senang dan mudah .. tak perlu bakar! no bake! no tepung! no oven! humban saja ke dalam peti (bangga sangat dengan trademark kau ken) kekeke..  
please click older post to know more

sebenarnya buat cheesecake ni senang sebab cara dia sama sahaja.. ada base dan filling.. just tukar fiiling with different of flavors... kalau buat buh oreo dah jadi oreo cheesecake, buh strawberry jadi ler strawberry cheesecake. kalau buh blackberry jadi ape? ha ah.. pandai blackberry cheesecake kau! cer buh tengok jadi apa.. wkakwkkekekek OMAI OMAI.....since imma chocolate lovers and wanna do something chocolaty, light and yummeh chocolate!




INGREDIENTS | BAHAN-BAHAN
can fit cake/baking tin round size 6'' inch







BASE:
  • 140 gm biscuit (i'm using Boboiboy munchy's captain munch kekeke)
  • 70 gm butter/margerine

FILLINGS:

300 gm cream cheese (i'm using tatura 250g RM 6.99 / 500g RM 12.99)
200 ml whipping cream/ thickened cream ( Pauls 250ml RM 6.09)
2 tbsp caster sugar
40 g chocolate milk (using cadbury RM 2.39)
70 g cooking chocolate (using Nona RM 5.80)
kit kat (RM 2.40)




HOW TO | CARA-CARA


BASE:



1. Hancurkan biskut menjadi crumbs.. gunalah apa2 kaedah pun. jangan kau pijak sudah
2. Cairkan butter
3. Gaulkan melted butter with biskut
4. Mampatkan dalam bekas/loyang menggunakan belakang sudu/ hujung gelas
5. Pop into chiller for 30 minutes -leave it cool




FILLINGS:

 

1. Putar whipping cream, cream cheese dan gula till creamy and soft
2. Cairkan milk chocolate dan cooking chocolate through double boiling technique
3. Sebatikan ke dalam adunan 1. tadi
4. Masukkan ke dalam bekas/loyang/cake/baking tin
5. Lebihan coklat yang dicairkan tadi boleh tuang ke atas kek for swirl effects
6. Biarkan cake dalam chiller/peti ais semalaman

LEFT   : 4 batang kit kat yang aku potong sambil masuk mulut untuk tanam ke dalam fillings

RIGHT :  cadbury milk dan cooking chocolate yang di cairkan untuk fillings..
                the left over aku buat swirl effects kat atas cake as decoration




 


sebabkan aku suka kit kat aku tanam dia hidup-hidup ke dalam cheesecake ni..korang kalau kaya sikit sebab jimat makan kangkung.. boleh la potong dan campak kan ferrero rocher ke dalam cake korang.

terus jadi FERRERO ROCHER chocolate swirl cheesecake.. omjee.omjee. GAH NAMA! 

oh ye.... cara buat swirl tu just guna hujung sudu and make the swirl / marble effect on it!







 aku prefer guna cadbury chocolate sikit dan coklat masakan sikit to make it balance..
sebab selalunya coklat masakan is too dark dan pahit if use it alone..

the taste and smell of cadbury tak boleh nak disangkal lagi seiring dengan taste of happiness dia.kekekeke




unfortunately, kalori degil ini jugak yang sodapppp
selamat mencuba dan happy gaining weight :)


#happycalorie




10 comments:

Tie HT said...

wow semua resepi best2
tak perlu baking bagai
temkiu.. :)

kak ina kl said...

sedapnya..bolehlah suruh anak auntie buatkan

Siti Hajar said...

Oh maii. Sedap nyerrrr! Im a true choc lover. Suke sangat semua jenis choc. Btw, resipi sendiri ea ni? Nice!

Unknown said...

sedapnyerrr!! dan mcm mudah je nk buat..nk try la..suatu ari nnti..hehe..=)

ieza ashaari said...

omggggg.. melting sgt ni.. confirm husband suka nak mamppppsss.. :P

Adilah Manaf Celik Vitamin said...

Wow, sedapnya. Tak sabar nak cuba buat nanti.

Merancang Masa Yang Terbaik Dan Tepat Untuk Hamil

shamyheart said...

wah, sha memang suka buat makanan yg tak perlu bakar2 ni.

terima kasih berkongsi. =)

Unknown said...

Wah..tq sbb share this super duper easy recipe :)♥

amalina_nasir said...

Assalamualaikum sis. Mintak izin nak guna resepi ni. (:

Marliyana Mk said...


yes pleased.. welcome :)

waalaikumusalam

yes dear amalina nasir sila2 jangan segan..guna aje ape yg dikongsi =)